Το ήξερες;
Μονάδες Παραγωγής Βιοαερίου
Γνωριζεται τι ειναι η αναεροβια χωνευση?
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιοαερίου Βιοαερίου (ΕΒΑ, Annual Report 2021), ο αριθμός των εγκαταστάσεων παραγωγής βιοαερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου 19000 παράγοντας 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ισοδύναμου μεθανίου ετησίως. Οι εγκαταστάσεις αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς επεξεργάζονται και διαχειρίζονται οργανικά απόβλητα / υπολείμματα ενώ ταυτόχρονα παράγουν ενέργεια με την μορφή βιοαερίου. Το βιοαέριο κυρίως χρησιμοποιείται από γεννήτριες συνδυασμένης θερμότητας – ηλεκτρικής ενέργειας (CHP) και από λέβητες για παραγωγής θερμότητας ή αναβαθμίζεται σε βιομεθάνιο για χρήση ως καύσιμο οχημάτων ή για διανομή του στο δίκτυο φυσικού αερίου.
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για απανθρακοποίηση στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής βιοαερίου (και βιομεθανίου) σε 35 bcm έως το 2030 και σε 95 bcm έως το 2050, σύμφωνα με το REPowerEU. Είναι σαφές ότι για να επιτευχθούν οι ανώτεροι στόχοι απαιτούνται οικονομικά κίνητρα, αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία, ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων.
Βασικές Αρχές Αναερόβιας Χώνευσης
Αφηστε τους ειδικους να σας καθοδηγησουν
Ο μεταβολισμός των υποστρωμάτων σε μια μονάδα παραγωγής βιοαερίου πραγματοποιείται μέσω της δράσης ενζύμων. Τα ένζυμα είναι οι καταλύτες βιοχημικών αντιδράσεων και παράγονται από μικροοργανισμούς που υπάρχουν σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Διακρίνονται σε εξωκυτταρικά και ενδοκυτταρικά ένζυμα. Τα πρώτα δρουν εντός των κυττάρων, ενώ τα δεύτερα απελευθερώνονται στο εξωτερικό τους περιβάλλον. Η συγκέντρωση και η ενεργότητα των τελευταίων καθορίζουν τον βαθμό μετατροπής των υποστρωμάτων. Εξάλλου, τα περισσότερα υποστρώματα που χρησιμοποιούνται σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου (κοπριά, υπολείμματα καλλιεργειών, τροφίμων κ.λ.π.) χαρακτηρίζονται από μεγάλο ποσοστό σωματιδίων οργανικών ουσίων.